Gágoríky
Na Gemeri sa slepačí, či hovädzí vývar nepodával tradične s rezancami, ale s gágoríkmi.
Gágoríky sú druh cestoviny, ktorá sa v minulosti pripravovala ručne.
Kedysi dávno bola ich príprava pracnejšia, preto sa v niektorých rodinách jedávali skôr pri slávnostných príležitostiach, svadbách, krstinách, či na Vianoce. Dnes môžete strojovo vyrábané gágoríky kúpiť v lokálnych obchodíkoch, alebo ochutnať aj uprostred týždňa v miestnych reštauráciách.
Podľa nárečia ich v každej doline volali inak: gágoríke, gágorčoky, brdovce, brdovčoky, brdálike a na juhu Gemera „čigy“, čo v preklade z maďarského jazyka znamená slimáky.
Ako sa vyrábajú domáce gágoríky Vám priblíži toto video od Gemerského osvetového strediska v Rožňave.
Recept na Gágoriky:
Ingrediencie
200 g polohrubá múka
2 ks vajcia
Postup
Polohrubú múku s vajciami dobre ručne vymešate na jemné cesto. Potom cesto na tenko rozvaľkáte, nakrájate na asi centimeter malé štvročeky a pomocou ostrej časti vretena a brda z krosien (slúžiaceho ako podložka) sa každý jeden malý kúsok nakrúca do správneho tvaru, ktorý vo výsledku pripomína gágor. Hotové gágoríky necháte vysušiť. Následne ich podávame k vývaru.
Dobrú chuť!
Kategórie: #Regionálne špeciality