Gemerské guľky
Zdroj: pinterest

Gemerské guľky

Gemerské guľky boli v oblasti Gemera snáď od nepamäti. Zemiaky, múka, slanina, kapusta a rôzne druhy mäsa potrebné na ich výrobu, sa našli v každej domácnosti. Mnoho receptov uvádza ako hlavnú surovinu údené mäso, no najchutnejšie guľky sú z bravčového mäsa pomletého spolu s oškvarkami. Varievali sa na sviatok Troch kráľov, Deň baníkov, ale aj vo všedné dni, kedy si ich brávali do roboty drevorubači i baníci, aby ich zasýtili na celú šichtu.

Táto špecialita sa robieva na dva spôsoby. Jeden z nich sú gemerské guľky s dynamitom. S dynamitom sa volajú preto, že ho pripomína mäsová guľôčka, ktorá sa obalí zemiakovou hmotou.  Bežne sa ale guľky najmä v oblasti Revúcej robievajú „mješanje“. Pripravujú sa rovnako ako tie s dynamitom, len tu sa mäsová plnka zmieša dovedna so zemiakovou hmotou. Podávajú sa tiež s praženou cibuľkou, či s kvasenou kapustou.

Dnes môže návštevník regiónu, okrem každej dobrej reštaurácie na Gemeri, ochutnať gemerské guľky aj počas Dní mesta Jelšava, kde už po niekoľko rokov prebieha súťaž vo varení tejto pochúťky.

Kontakt
Súťaž vo varení gemerských guliek - centrum mesta, 049 16 Jelšava