Muránske buchty
Recept na tieto buchty sa traduje už od konca 60. rokov minulého storočia. Vymyslela ho miestna gazdiná a postupne si ho ľudia obľúbili natoľko, že sa tieto sladké nadýchané pochúťky začali vyrábať vo veľkom. Po istom čase sa s pečením prestalo, no od roku 2017 sa v malých priestoroch na námestí v Muráni opäť pani pekárky starajú o chuťové poháriky okoloidúcich. Buchty sú z kysnutého cesta a spôsob ich prípravy je natoľko špecifický, že pri obnovovaní výroby bolo potrebné poradiť sa s miestnymi, ktorí si ešte pamätali ich pôvodnú receptúru. Dnes sa muránske buchty pečú s rôznymi plnkami: lekvárové, makové, nugátové, orechové, višňové, čučoriedkové, tvarohové, jahodové, malinové, ale i ríbezľové.
Kategórie: #Regionálne špeciality