Gágoríky vyrábané strojovo v slepačom vývare
Fotka od: Jozef Kopor

Gágoríky

Na Gemeri sa slepačí, či hovädzí vývar nepodával tradične s rezancami, ale s gágoríkmi.

Gágoríky sú druh cestoviny, ktorá sa v minulosti pripravovala ručne. Recept na cesto bol jednoduchý: jedno vajce, približne 10dkg polohrubej múky a štipka soli sa dobre vymiesili na jemné cesto, ktoré sa vo forme bochníčka odložilo na polhodinku odpočinúť. Potom sa cesto na tenko rozvaľkalo, nakrájalo na asi centimeter malé kosoštvorčeky a pomocou ostrej časti vretena a brda z krosien (slúžiaceho ako podložka) sa každý jeden malý kúsok nakrúcal do správneho tvaru, ktorý vo výsledku pripomína gágor. Ich príprava bola pracnejšia, preto sa v niektorých rodinách jedávali skôr pri slávnostných príležitostiach, svadbách, krstinách, či na Vianoce. Dnes môžete strojovo vyrábané gágoríky kúpiť v lokálnych obchodíkoch, alebo ochutnať aj uprostred týždňa v miestnych reštauráciách.

Podľa nárečia ich v každej doline volali inak: gágoríke, gágorčoky, brdovce, brdovčoky, brdálike a na juhu Gemera „čigy“, čo v preklade z maďarského jazyka znamená slimáky. 

Ako sa vyrábajú domáce gágoríky Vám priblíži toto video od Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Kontakt
GPS: 48,384083, 20,017631