Vinohradníctvo na Gemeri
Zdroj: MAS Malohont

Vinohradníctvo

Určite poznáte vína z Modry, Pezinka alebo Tokaja. Čo tak ochutnať niečo iné? Vinohradníctvo má na Gemeri hlbokú tradíciu.

Napríklad vo Valickej doline sa vyrábalo už v druhej polovici 19. storočia. Dnes sa tam na 24 hektároch pestujú Chardonnay, Rulandské biele, Muškát žltý, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Lipovina, Pálava, Noria, z červených odrôd Cabernet Sauvignon, Frankovku a Rimavu.

Kto obľubuje víno ríbezľové, tiež si na Gemeri príde na svoje. V Padarovciach neďaleko Rimavskej Soboty sa špecializujú na výrobu vín z čiernych ríbezlí. Prvá zmienka o výrobe vína v obci je už z roku 1866. Tradícia však časom vymizla. Dnes sa poctivým remeslom snažia prinavrátiť regiónu hrdosť a šíriť dobré meno po celom Slovensku.

Nepoužívajú žiadne koncentráty, spracovávajú výlučne surovinu, ktorú si dopestujú vo vlastných sadoch. Tie majú rozlohu osem hektárov, pričom na hektári sa urodí v priemere 5 000 kg čiernych ríbezlí. Na kvalitu a chuť vplýva tiež priaznivá poloha sadov v blízkosti vodnej nádrže Teplý Vrch, ktorá má jednu z najpriaznivejších klím na Slovensku.

Gemerské vína z Valíc a Padaroviec sú držiteľmi značky Regionálny produkt Gemer-Malohont.

Kontakt
Vyšné Valice, 982 52 Valice